ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟ ?


Μας αρέσουν τα αυγά! Είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά και μπορούν να μαγειρευτούν με διαφορετικούς τρόπους: τηγανητά , βραστά ή ακόμα και ομελέτα. Ξέρετε όμως ποιο από αυτά τα τρία αυγά είναι το πιο καλό;


Κι επειδή σίγουρα θα θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε ένα φρέσκο και υγιεινό αυγό στο πιάτο μας, ας δούμε πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε  αν ένα αυγό είναι καλό;


Κρόκος αυγού

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το χρώμα του κρόκου ενός αυγού λέει πολλά για την υγεία της κότας που το έκανε. Λέγεται για παράδειγμα, ότι όσο πιο σκούρος, στρογγυλός και σφιχτός είναι ο κρόκος, τόσο πιο υγιής ήταν η κότα που το έκανε επειδή αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη  κότα είχε την δυνατότητα να βοσκήσει. Ένας πιο άχρωμος κρόκος σημαίνει ότι η κότα είχε μια ανθυγιεινή ζωή. Όλα αυτές οι θεωρίες όμως καταρρίφθηκαν. Άρα, τι προκαλεί τις διαφορές στο χρώμα του κρόκου; Και τι σημαίνουν;

Ένας κρόκος αυγού μπορεί όντως να έχει διαφορετικά χρώματα: το χρώμα του μπορεί να διαφέρει από απλό κίτρινο μέχρι σκούρο πορτοκαλί. Αλλά το χρώμα δεν μας δείχνει τίποτα για τον τρόπο ζωής της κότας. Επίσης δεν δηλώνει τίποτα για το πόσο υγιεινός είναι ο κρόκος για σας. Αυτό που μας δείχνει  όμως είναι τι έτρωγε η κότα. Αν η κότα έτρωγε τροφή με πολύ σιτάρι, θα κάνει ένα αυγό με απαλό κίτρινο κρόκο. Αν η κότα ακολουθούσε  μια ισορροπημένη διατροφή με καλαμπόκι και αλφάλφα για παράδειγμα, τότε το αυγό της θα έχει ένα σκούρο κρόκο. Αυτό συμβαίνει επειδή το καλαμπόκι και το αλφάλφα περιέχουν καροτίνη, μια ουσία που κάνει και τα καρότα να έχουν το πορτοκαλί τους χρώμα.

Γεύση

Η διατροφική αξία ενός αυγού δεν σχετίζεται με το χρώμα του αυγού. Είτε το αυγό είναι βιολογικό είτε προέρχεται από μια κότα σε αιχμαλωσία δεν έχει σημασία αφού και τα δύο είναι υγιεινά. Ο κρόκος του αυγού περιέχει βιταμίνες A, D, E και K, ανεξάρτητα από το τι χρώμα έχει. Επιπλέον, όλα τα αυγά, ανεξαρτήτοως χρώματος, έχουν την ίδια γεύση.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ