Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γαλακτωματοποιητές στα τρόφιμα είναι πολύ πιθανόν να ευθύνονται στην αύξηση του βάρους του διαβήτη, της κολίτιδας και της νόσου του Crohn.
Οι γαλακτωματοποιητές - τόσο οι φυσικοί όσο και οι συνθετικοί , χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα τρόφιμα πιο κρεμώδη και παχύτερο, καθώς και να αυξήσουν την διάρκεια ζωής τους. Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι εμπορικοί γαλακτωματοποιητές έχουν παρόμοια χημική δομή με απορρυπαντικό που έχει αρνητική επίδραση στο σώμα.
Στη διενέργεια των αρχικών δοκιμών σε ποντίκια, οι ερευνητές στο Georgia State University διαπίστωσαν ότι ορισμένοι από αυτούς τους γαλακτωματοποιητές επηρεάζουν την ισορροπία των καλών βακτηρίων στο σώμα και στη συνέχεια προκαλούν φλεγμονές του εντέρου - που οδηγούν σε διαβήτη και αύξηση του σωματικού βάρους
Σκεφτόμασταν συχνά ότι υπήρχε κάποιος μη-γενετικός παράγοντας εκεί έξω πιθανότατα περιβαλλοντικός παράγοντας, που θα εξηγεί την αύξηση αυτών των χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων.
Και σκεφτήκαμε ότι οι γαλακτωματοποιητές ήταν ένας καλός υποψήφιος επειδή είναι τόσο πανταχού παρόντες και η χρήση τους έχει παραλληλιστεί περίπου με την αύξηση αυτών των ασθενειών. Αλλά πραγματικά μείναμε έκπληκτοι με τα αποτελέσματα, αναφέρει ο ανοσολόγος Andrew Gewirtz
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, επικεντρώθηκε σε δύο από αυτούς τους γαλακτωματοποιητές - το πολυσορβικό 80 και τη καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη - πρόσθετα που βρίσκονται πιο συχνά σε προιόντα όπως το παγωτό, μαργαρίνη, μαγιονέζα, κρεμώδεις σάλτσες, συσκευασμένο ψωμί και πολλά άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου