ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ



Ήξερες πως υπάρχουν πολλά και διάφορα είδη αλατιού,  ροζ, γαλάζιο, μαύρο ή και κόκκινο;   Οι διαφορές τους οφείλονται στο μέγεθος των κόκκων τους, στον τόπο προέλευσή τους και στην περιεκτικότητά τους σε προσμίξεις. 
Σε ό, τι αφορά στη μαγειρική, κάθε είδος αλατιού είναι κατάλληλο για διαφορετικό φαγητό. 




1. Λευκό θαλασσινό αλάτι 



Είναι αυτό που γνωρίζεις καλά κι αυτό επειδή ζούμε στην Ελλάδα. “Το επιτραπέζιο αλάτι έχει υποστεί επεξεργασία για τον καθαρισμό του. Συνήθως προστίθεται σε αυτό ιώδιο.” 

 Προτιμήστε το χοντρό αλάτι το οποίο είναι θαλασσινό αλάτι ακατέργαστο και περιέχει μεταλλικά άλατα στο μαγείρεμα παρά ως επιτραπέζιο. 

2. Ανθός αλατιού



Ο άνθος αλατιού είναι σπάνιο και το ακριβότερο των άλλων αλατιών. Συλλέγεται από την επιφάνεια της αλυκής με τα χέρια και μοιάζει με λεπτές, φίνες νιφάδες. Το αλάτι αυτό δεν έχει υποστεί καμιά κατεργασία, είναι ένα φυσικό προϊόν πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, κάλιο, ασβέστιο και φθόριο.

3. Μαύρο αλάτι Χαβάης






Το μαύρο αλάτι Χαβάης είναι ένα παραδοσιακό θαλασσινό αλάτι από τη Χαβάη. Το μαύρο του χρώμα το οφείλει στον άνθρακα που προστίθεται. Συλλέγεται με το χέρι πάνω από τις λίμνες που σχηματίζονται στο έδαφος από ροές λάβας. Το μαύρο αλάτι έχει και καλλυντική χρήση σε πολλά κέντρα σπα. Ο άνθρακας πιστεύεται ότι έχει αποτοξιδωτικές ιδιότητες και βοηθάει στην αποβολή τοξινών από το σώμα. 
Η διαδικασία παραγωγής του μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια ώστε να επιτευχθεί η σωστή υφή και γεύση.


4. Κόκκινο αλάτι Χαβάης



Το κόκκινο αλάτι Χαβάης είναι φυσικό προϊόν που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της παλίρροιας και έχει αναμειχθεί με κόκκινο ηφαιστειακό πηλό. Το αλάτι αυτό είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, ιχνοστοιχεία αλλά και σίδηρο. 
Χαρίζει μια δυναμική γεύση στο φαγητό

  

5. Γαλάζιο αλάτι Περσίας


Το αλάτι Περσίας έχει χαρακτηριστεί το ζαφείρι των Ιμαλάϊων. Θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια αλάτια. Το χρώμα του το οφείλει από τα πετρώματα της περιοχής που συλλέγεται. Δεν υπόκειται σε επεξεργασία και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα. 

6. Καπνιστό αλάτι



Το καπνιστό αλάτι είναι θαλασσινό αλάτι στο οποίο έχει γίνει κάπνισμα. Η γεύση του εξαρτάται από το είδος του ξύλου όπου θα γίνει το κάπνισμα. Συνήθως γίνεται σε ξύλο σημύδας, κέδρου ή οξιάς. 
Είναι ιδανικό για ψητά κρέατα


7. Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων 



Το αλάτι Ιμαλαΐων ανήκει στην κατηγορία του ορυκτού αλατιού και θεωρείται καλύτερο από το επιτραπέζιο, διότι δεν περιέχει χημικές ουσίες. 
Το συστήνουν πολλές φορές ως πιο υγιεινό αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και αυτό περιέχει νάτριο επομένως η χρήση του πρέπει να γίνεται με μέτρο.
΄Εχει υποστεί τεράστια δύναμη πίεσης για πάνω απο 200 εκατ. χρόνια. Οι κρύσταλλοι πλένονται σε άλμη και ύστερα αφήνονται στον ήλιο να στεγνώσουν φυσικά.
Είναι ιδανικό για κόκκινο κρέας λόγω της απουσίας ιωδίου.

8. Γκρί αλάτι Βρετάνης ο "Βασιλιάς όλων των Αλατιών" 





Θεωρείται απο τους γνώστες ως η καλύτερη ποικιλία θαλασσινού αλατιού.  Ερχεται απο τις ακτές της βόριας Γαλλίας που βρέχονται απο τον Ατλαντικό και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ασβέστιο και ποτάσιο.

Είναι ιδανικό για κρέατα, θαλασινά ψημένα στη σχάρα και σαλάτες.


ΟΡΥΚΤΟ Ή ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ;

Παρατηρώντας τα είδη του αλατιού παραπάνω, θα είδες πως προέρχεται είτε από τη θάλασσα, είτε είναι ορυκτό. 


- Θαλασσινό αλάτι: είναι φυσικοί κρύσταλλοι αλατιού, που προέρχονται από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού, είτε λόγω του ηλίου, είτε λόγω του αέρα, είτε μέσω τεχνιτών χειρισμών. Είναι το πιο συνηθισμένο στη χώρα μας. 

- Ορυκτό αλάτι: είναι η κοινή ονομασία του ορυκτού αλίτη – halite. Το συλλέγουμε από διάφορες περιοχές σε όλον τον κόσμο με τη μέθοδο της εξόρυξης αν τα κοιτάσματα είναι καθαρά ή της διάλυσης αν υπάρχουν διάφορες προσμείξεις. 

Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο;
Δεν μπορούμε να πούμε ποιο αλάτι (ορυκτό ή θαλασσινό) είναι καλύτερο. Στην αγορά αλατιού να προτιμάτε αυτά που έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία. Να μην ξεχνάτε ότι ζούμε σε μια χώρα όπου υπάρχει άφθονο θαλασσινό νερό, επομένως η χρήση του φυσικού θαλασσινού αλατιού πρέπει να προτιμάτε χωρίς όμως να απαγορεύουμε και την χρήση ορυκτών αλάτων.
Να θυμάσαι λοιπόν ότι καλό είναι να επιλέγεις εκείνο με τη λιγότερη επεξεργασία και φυσικά να προσέχεις την ποσότητα που καταναλώνεις. 
Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού προκαλεί αύξηση την αρτηριακής πίεσης καθώς και κατακράτηση υγρών, αύξηση του όγκου του αίματος και υπεραιμία των ιστών. 

Πόσο αλάτι; 

“Οι ανάγκες ενός ανθρώπου σε αλάτι είναι περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού (περίπου 2,3 γρ νατρίου) την ημέρα.”




Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ